A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Свалявський заклад загальної середньої освіти №3 Свалявської міської ради

Виховна година «Дзвони Чорнобиля»☢

Дата: 26.04.2024 21:26
Кількість переглядів: 13

26 квітня - Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу ☢️

38 років тому, на Чорнобильській атомній електростанції вибухнув четвертий енергоблок. Декілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася багато днів. Унаслідок вибуху реактор був повністю зруйнований, а в атмосферу Землі вирвалася хмара радіоактивного пилу. Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним «саркофагом» і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. Однак великі пожежі у наступні декілька років спричинили зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора.

Далі повномасштабне вторгнення - лютий 2022 року. Російські війська увійшли на територію ЧАЕС у другій половині дня 24 лютого 2022 року. Станцію охороняли 169 бійців Національної гвардії, які менш ніж за дві години без бою склали зброю. Спочатку вони чинили опір окупантам, але були змушені скласти зброю через брак важкого озброєння і небезпеку обстрілу нападниками критично важливих об'єктів станції. Вони перебували в полоні росіян весь час окупації ЧАЕС. Це дозволило противнику захопити Чорнобиль і зробити його ключовим перевалочним пунктом на підступах до Києва. З того часу персонал станції працював майже без ротації, окупанти утримували працівників у заручниках.

36 днів вони тримали в окупації працівників ЧАЕС, намагаючись забрати в них контроль над станцією. Поставили під загрозу ядерного лиха Україну, Європу і весь світ. Ще й до всього крали та оббирали все, що бачили довкола. А коли тікали — вивезли з собою усе, що має хоч найменшу цінність.

31 березня російські окупанти повністю залишили територію Чорнобильської АЕС.

Чорнобильську зону на Київщині хочуть перетворити на центр розвитку інновацій та науковий хаб. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів активно працює над Стратегію розвитку Зони відчуження до 2032 року.

Отже, велика вдячність українцям — працівникам станції, які відстояли ЧАЕС, уберегли нас від біди. Вони — справжні Герої. Низький уклін, Вам, за професіоналізм, патріотизм та нашу безпеку!

💙💛 Виховна година «Дзвони Чорнобиля», педагог-організатор Сегеді Г.І., класний керівник Ганінець С.П., 7-Б клас.

Разом до Перемоги 🇺🇦


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора